keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

Mmm... just love rhubarb

Ihana ja mehukas kuva piiraasta, jonka leivoin tänään. Piiras ei todellakaan ole mikään laihduttajan unelma, mutta se on vain TÖRKEÄN hyvää jäähtyneenä kahvin kanssa. Tänään herkutellaan.
Ja kun ihana ihminen olen, laitan tähän ohjeenkin, niin pääsette kaikki halutessanne maistamaan.
Pohja:
125g voita tai margariinia
1dl sokeria
3 keltuaista
2½ dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
Täyte:
1kg raparperia
2dl hillosokeria
2rkl perunajauhoja
Marenki:
3 valkuaista
1½ dl sokeria
ja päälle mantelilastuja
Valmista ensin täyte. Kuori ja paloittele raparperit ja laita kosteaan kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes nousee höyryä. Lisää sokeri ja keitä 5-10 minuttia. Lisää perunajauhot suurusteena ja anna pulpahtaa kerran. Jätä jäähtymään. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Tee pohja. Vatkaa sokeri ja voi/margariinin vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset, säästä valkuaiset marenkiin. Vatkaa keltuaiset taikinaan voimakkaasti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Taputteje voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan, jonka läpimitan olisi syytä olla n. 25cm. Paista 175 asteessa n.20 minuuttia.

Kun pohja on uunissa, tee marenkin. Kaada ½ dl sokeria munien joukkoon ja aloita vatkaaminen varovasti. Mitä kauemmin vatkaat, sitä lujemalle vatkaimen saa laittaa. Kun vaahto on kovaa, kiiltävää ja tasaista. Nostele lopuksi loppu sokeri varovasti mukaan.

Väännä uuni 200 asteeseen ja ota piirakka uunista. Kaada raparperi pohjalle ja tasoita. Lisää marenki päälle, lisää mantelilastut. Paista uunissa kunnes pinta on kauniin ruskea.

Voit kokeilla piirasta lämpimänäkin, mutta mielestäni se pääsee paremmin oikeuksiinsa viileänä.

1 kommentti: